The Girls in the Band

Een documentaire over vrouwen in de jazz van 1930 tot 1960.

plus livemuziek

 

Vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2015 telkens om 20 uur.

HET GEVOLG, Otterstraat 31, Turnhout

 

“The Girls in the Band” gaat over vrouwelijke muzikanten en componisten: hun plezier in het componeren en het spelen van jazz, de frustraties over het gebrek aan erkenning, de vernederingen, het racisme, de vooroordelen waartegen ze moesten opboksen, de vrijheid die ze voelden als ze jazz speelden.

De documentaire geeft een eigen kijk op hoe de jazz, als “nieuwe” muziekvorm zich de voorbije eeuw ontwikkelde. Er wordt een rauwe kijk gegeven op de vrouwenrechten in die periode in de Verenigde Staten. Duidelijk wordt dat niet alles vanzelf verliep voor de componisten en muzikanten. Vooral in de beginjaren hadden vrouwen en dan vooral zwarte vrouwen het moeilijk om, ondanks hun talent, toch erkenning te krijgen.

Op het 'Palm Springs International Film Festival' van 2012 won 'The Girls in the Band' de prijs voor Beste Documentaire.

Als toemaatje bij deze voor België unieke filmvertoning speelde een combo van de afdeling jazz en lichte muziek van het Heilig Graf, onder leiding van Lieven Cambré, vooraf enkele nummertjes om in de sfeer te komen. Na de film konden de aanwezigen nog genieten van een heuse jamsessie met deze muzikanten in spé.

 

Deze vertoningen was het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen MOOOV vzw, HETGEVOLG, vzw Jazz Kitchen en het Heilig Graf.

 

 

JazzKitchen vzw - we promoten regionaal jazz en goede smaak